Tafjord Kraftselskap skulle sikre alminnelig kraftforsyning til innbyggerne i alle eierkommunene. Flere fjorder måtte derfor krysses med sjøkabel for å bringe lys og kraft helt fra Tafjord og til de fjerneste øyene uti havgapet. Også denne delen av utbyggingen ble et pionerprosjekt for selskapet. Det var både kostbart og teknologisk utfordrende. I alt ble det trukket om lag 26 kilometer med sjøkabel, som på det dypeste ble lagt 360 meter under havoverflaten. Den enkelte sjøkabelen varierte i lengde fra ca. 500–3000 meter. Sjøkablene ble produsert av Siemens i Berlin i Tyskland. Fra Berlin og ut til kysten ble den fraktet i lekter og deretter lastet om bord på skipet «Gerda Kunstmann» som fraktet kablene til Norge.

Sommeren 1922 ble det lagt sjøkabel over Storfjorden. Det ble også lagt sjøkabel fra transformatorstasjonen i Nørve og ut til Ellingsøya og til øyene i Giske, Vigra, Haram og Sandøy.

Kabelskipet Gerda Kunstmann er kommet fra Tyskland til Norge, og her ser vi legging av sjøkabel mellom Norddalen og Valldal 24. august 1922. Foto: TAFJORD.
Forberedelser for ilandføring av sjøkabel, trolig på en av øyene utenfor Ålesund. Foto: TAFJORD.
På dette bildet fra 1922 er arbeidere i gang med ilandføring av sjøkabel, trolig på en av øyene utenfor Ålesund. Å dra i land sjøkablene var et skikkelig slit, og noen steder kom lokalbefolkningen til for å hjelpe. Mannen til høyre i bildet med sikspenslue, tversoversløyfe og nikkers er en ingeniør som står og inspiserer prosessen. Foto: TAFJORD.
Bildet viser monteringen av skjøtemuffe i Uggedalen 13. september 1922, på enden av sjøkabelen fra Nordvik på Ellingsøy over Grytafjorden. Én kabel er allerede montert. Bak de to mennene i forgrunnen ligger skjøtemuffen til kabel nummer to nummer som er under montering. Mennene på bildet er ukjente, men etter klesdrakten å dømme er mannen til venstre en ingeniør. Foto: TAFJORD.

 

Kilder

  • Een de Amoriza, Silje og Ingrid Myrstad. 2017. Et kraftfullt vågestykke. TAFJORD 100 år. Bergen, John Grieg.
  • Weyergang-Nielsen, Henning. 2010. «Fra turbin til lyspære – utbyggingen av kraftoverføring i Norge» i Kraftoverføringens kulturminner. NVE-rapport nr. 17, 2010, Norges vassdrags- og energidirektorat.
  • TK-info nr. 2, februar 1989.
  • TK-info nr. 6, desember 2001.